De beste VR brillen van 2017

De beste VR brillen van 2017

Virtual reality is een domein dat met de tijd steeds verandert, en de veranderingen en verbeteringen volgen elkaar in hoog tempo op. Met een breed scala van apparaten en ook software die in 2017 worden gelanceerd is er genoeg keuze om je nu met al je verbeelding te gaan storten op het digitale virtuele domein.

Met virtual reality, duik je diep in een virtuele dimensie. Deze vorm van gevoel is niet beschikbaar op de tot nu toe gebruikelijke schermen omdat je daar nog veel van de omgeving ziet, zoals bijvoorbeeld je kamer. Met de nieuwe brillen sluit je je helemaal af van de buitenwereld en zie je jezelf helemaal in de aan jou getoonde wereld lopen. De meeste virtual reality maakt gebruik van 4 van de 5 zintuigen; beeld, aanraking, horen en ruiken.

Een VR bril werkt met twee verschillende kijkhoeken

Deze technologische kracht zal je mee nemen naar een virtueel universum met spannende ervaringen. Door de stereoscopische weergave zetten je hersenen twee losse beelden om in een 3D ervaring. De stereoscopische weergave werkt door het doorgeven van twee verschillende kijk hoeken van de virtuele beelden waarbij elk oog een ander standpunt ziet, en dit simuleert de diepte.

Wanneer deze display samen met andere technieken zoals parallax wordt gebruikt zijn de resultaten helemaal verbluffend (parallax is de techniek waarbij de achtergrond langzamer beweegt dan de voorgrond, net zoals in het echt. Kijk maar eens uit de trein. Wanneer je objecten dichtbij bekijkt razen ze voorbij, de objecten veraf zoals bomen gaan veel langzamer voorbij). Bovendien, als aanvulling op deze technieken wordt er vaak ook nog gebruikt gemaakt van shading technieken en zorgt het samen voor een levensechte ervaring. En je kunt tegenwoordig de meeste brillen ook nog aan je tablet aansluiten zodat je ze ook nog eens overal mee naar toe kunt nemen.

Virtual reality bestaat al een tijdje in de tech industrie. Maar deze technologie heeft in de afgelopen jaren een grote vlucht genomen en is niet alleen beter geworden, maar ook betaalbaarder. Zo heeft Google cardboard mogelijkheden geopend voor gebruikers met Android-apparaten, en het potentieel van de HTC vive heft aangetoond dat de aanwezigheid van een powered up headset de virtuele ervaring nog levensechter en spannender kan maken.

Alle grote bedrijven in de virtual reality-industrie zijn ofwel gestart of op het punt om hun virtual reality platformen te lanceren. Echter, de vraag blijft of virtual reality hier voor goed zal zijn en relevant zal blijven. De kracht van de technologie is duidelijker geworden in virtual reality en je ziet een duidelijke tweedeling. Een eenvoudige headset met een motion-tracking device, zoals een mobiele telefoon, kan al een prachtige ervaring van een virtuele ruimte bieden, terwijl de mogelijkheden van dedicated self-powered headsets de technologie en ervaring nog een stap verder brengen.

2017 moet het jaar worden om deze technologie volledig uit te rollen in de consumenten wereld. Oculus was al uitgerold naar de klant met de Rift, en nu hebben Vive en HTC de steam vriendelijke vive gelanceerd. Sony kwam onlangs ook met de Playstation VR bril, terwijl Samsung ook met Gear VR komt staat Google op het punt de verwachte Daydream te lanceren.

VR brillen voor mobiel of met een vaste connectie

Onder de beste VR brillen voor 2017 zijn er headsets met zowel een vaste connectie met het platform of die voor mobiel geschikt zijn gemaakt. Mobile headsets zijn gears of headsets, uitgerust met lenzen waar je je smartphone in stopt om naar te kijken. De lenzen werken om het scherm te verdelen over beide ogen om zo de VR ervaring te creeëren. De headset heeft dus geen eigen scherm maar hiervoor gebruik je de display van je telefoon.

Voorbeelden van mobile headsets zijn de Google Daydream en Samsung Gear VR. Deze apparaten doen alles met behulp van je telefoon en hebben daardoor geen draad verbindingen nodig. Ze zijn verder goedkoop omdat je telefoon het meeste werk doet. Aan de andere kant zullen sommige telefoons niet het beste beeld kunnen geven omdat ze niet in eerste instantie ontworpen zijn voor virtual reality.

Telefoons zijn ook underpowered in vergelijking met de speciale headsets die bijvoorbeeld voor gamen gemaakt zijn zoals de PS VR of de vive voor Steam PC. Toch zie je dat er een aantal leuke VR headsets bestaan. Qualcomm lanceerde een cool apparaat waarmee je je in een virtuele ruimte kunt begeven zonder dat er sensoren of verbindingen in je kamer zijn geïnstalleerd. Dit is het Snapdragon 835-aangedreven prototype headset apparaat.

Aan de andere kant, zijn vastgebonden headsets aangesloten op een pc of een play station speciaal gemaakt als displays voor virtual reality en kunnen samen met bewegingssensoren en camera trackers de virtuele ervaring aanzienlijk verbeteren. Head tracking en het bewegingssensoren zijn in de afgelopen jaren drastisch verbeterd en alhoewel je bij deze headsets een extra investering moet doen en wat vrijheid opgeeft aangezien je aan het platform waarvoor ze zijn gemaakt vast zit,  is de kwaliteitsverbetering het vaak wel waard. Dit soort brillen worden ook wel tethered headsets genoemd. Voorbeelden van tethered headsets zijn; Oculus Rift, play station VR en HTC vive.

Hoe werkt virtual reality gamen en entertainment?

Gaming en entertainment worden getransformeerd door de nieuwe virtual reality ontwikkelingen. De constante drang naar virtual reality is de voornaamste reden waarom consumenten het zo populair vinden en niet kunnen wachten om hun handen (en ogen) te krijgen op een nieuw VR-apparaat. Hierdoor zijn er momenteel ook zoveel bedrijven die er veel in kunnen investeren, waardoor je een snelle ontwikkeling ziet in opties waaruit je kunt kiezen voor hardware én wordt er ook veel software voor games en entertainment gelanceerd.

Toepassingen van virtual reality kunnen worden gevonden in de gezondheidszorg, gaming, onderwijs evenals beeldende kunst. Echter, de immer dynamische behoefte van de consument is een uitdaging voor de bedrijven bij het verstrekken van een persoonlijke en gedetailleerde ervaring. Consumenten zijn altijd op zoek naar de beste ervaring en worden al snel steeds veeleisender.

Als jij ook zo’n klant bent die altijd de grenzen van de mogelijkheden van de technologie op wilt zoeken, dan heb ik hier onder de beste VR brillen voor 2017 voor je.

HTC Vive / Steam VR

Dit is een volledig pakket wat bestaat uit twee motion controllers, een headset, en twee basisstations. De basisstations dienen om een ​​”hele kamer” als virtual reality regio te definiëren. Een nieuwe dimensie of ruimte wordt toegevoegd die je ervaart alsof je er bent en met de basisstations weet het systeem hoe groot je kamer is. Andere functies zijn onder meer ook de multifunctionele trackpad met haptische feedback.

De HTC vive is het enige virtual reality systeem dat je bewegingen kan volgen op dit moment. De motion controllers zijn vrij geavanceerd als je ze vergelijkt met de play station VR. Echter, het prijskaartje is ook aanzienlijk hoger en een behoorlijke slag in het budet van de meeste gebruikers. Bovendien verbruikt hij erg veel processor kracht. Voor een optimale ervaring adviseert HTC een GeForce GTX 970 GPU of Intel Core i5-processor om de funtionaliteiten aan te kunnen.

HTC Vive voor steam VR

Op dit moment hebben ze een aantal nieuwe functies toegevoegd om de VR-ervaring te verbeteren. Verbeterde headsets en bijgewerkte bewegingssensoren zijn enkele van de nieuwe functies. Verder is er de Vive Phone Services met functies die zijn in te schakelen en aansluiten op iPhone en Android-apparaten. Ze kunnen zo berichten leveren en waarschuwingen ontvangen terwijl je jij in virtual reality-modus bevindt. Doordat je ze direct in beeld krijgt kun  je tijd doorbrengen in de virtual reality wereld, terwijl je op hetzelfde moment in contact kan blijven met de echte wereld.

En volgens Steam is de HTC Vive de beste VR headset op de markt. Zijn verfrissende helderheid en resolutie produceren een smooth bewegend beeld, die vergelijkbaar is met de Oculus Rift. Door de Vive zijn eigen gemaakte VR software wordt een echte virtuele ruimte ervaren. Je kunt daarnaast ook kiezen uit verschillende instellingen waarbij de loft instelling erg modern is, of je kunt gaan voor een ruimtestation (sci-fi) als achtergrond. Het systeem is veel gemakkelijker te gebruiken dan de Steam VR Interface bij big picture mode voor een optimale ervaring.

Google Daydream

De headset is gemaakt van een grijs oppervlakte materiaal, met een platte voorkant waar je Android-toestel in kan worden gezet. Het wordt geleverd met een strap die je achter het hoofd vastzet om de bril op zijn plek te houden. De Google Daydream view is alleen compatibel met pixel draadloze telefoons en Google pixels. De nieuwe Daydream VR-headset is prachtig ontworpen als behuizing voor je smartphone. De inrichting ervan is vergelijkbaar met de Google Cardboard die ze eerder al uitbrachten als eerste experiment, en ze hebben het concept nu verder uitgewerkt tot een volwaardige consumenten headset. Je zet gewoon je telefoon in de headset, en zo werkt deze als het scherm. De twee lenzen die erin zitten verdelen vervolgens het scherm over je twee ogen en daarmee kan deze 3D ervaring worden gemaakt.

Te vergelijken met de Google-karton en de Gear VR, de Daydream uitzicht headset wordt geleverd met een controller. De afstandsbediening is uitgerust met een menu-knop, home-knop en een touchpad. Het is ook tilt gevoelig. levensduur van de batterij is 12 uur en kan worden opgeladen met een USB-kabel. De software bibliotheek heeft een aantal apps, maar je kunt nog steeds vinden apps die kan werken. Het is ook niet verenigbaar is met de kartonnen apps. Google zijn bezig om het product compatibel met meer telefoons in de toekomst te ontwikkelen.

Activering van de headset is eenvoudig. Selecteer de Daydream app op je telefoon en zet de pixel telefoon in de voorste sleuf van de headset en zet hem vast. Met behulp van de afstandsbediening, kunt je bladeren door het scherm van het Daydream huis. Echter, er zijn nog slechts beperkte Google Play-apps beschikbaar. De kracht van je telefoon, schermresolutie, en de grootte van het scherm kan ook de kwaliteit van de VR remmen. Je bent toch afhankelijk van je telefoon natuurlijk. Dit maakt het systeem tegelijk erg goedkoop en flexibel, maar kwaliteit lever je een beetje in.

Beste vr brillen - google daydream

Samsung Gear VR

Samsung Gear VR is de vierde iteratie van de met Oculus software aangedreven virtual reality headset. Het in Korea gevestigde bedrijf is eigenaar van dit product. De nieuwe Samsung Gear VR werd gelanceerd samen met de Samsung Galaxy Note 7. En net als zijn voorganger kostte de nieuwe Samsung Gear VR $99. Bovendien heeft hij voor een groot gedeelte dezelfde kenmerken als de voorgaande Samsung VR headset.

Dit apparaat heeft interessante functies. De headset is comfortabel om te dragen, draadloos, heeft een eenvoudige set-up en is net als de Google Daydream aangedreven door je telefoon. Ook heeft Samsung software en een bibliotheek aan gratis en betaalde maar erg betaalbare toepassingen. De bibliotheek is heel erg uitgebreid. De Samsung Gear VR heeft geavanceerde ergonomie en is voorzien van een strak design. Het is in dat opzicht zeker erg verbeterd ten opzichte van zijn voorganger.

Activering van de VR modus is eenvoudig en het enige wat je nodig hebt is een compatibel apparaat (een Samsung Galaxy Smartphone). Compatibele telefoons die je er mee kunt gebruiken zijn de S6 edge +, Galaxy S7, S7 Edge, Galaxy S6, S6 Edge en de Galaxy Note 5.

Compatibele telefoons met samsung gear vr

Met de vernieuwde Gear zijn games, video’s en het gebruik van apps naar een geheel nieuw niveau gebracht. Echter, alleen degenen met compatibele apparaten zullen hier van gebruik kunnen maken. Als je speciaal hiervoor een Samsung telefoon aan zou gaan schaffen, dan ben je bijelkaar wel weer erg duur uit en kun je wellicht beter gewoon voor de Vive gaan.

De samenwerking van Samsung met Oculus kon de bouw van het VR software-ecosysteem mogelijk maken en dat is een groot voordeel ten opzichte van de Google VR-bril. Dit komt met een breed scala aan toepassingen, games en virtuele theaters. Met virtuele theaters, worden streaming video diensten zoals Netflix mogelijk gemaakt. Deze bril wordt beschouwd als de beste keuze als je in kwaliteit virtuele realiteit wilt ervaren, en dat is vooral te wijten aan de rijke inhoud die de bibliotheek biedt.

Spannende nieuwe features

Aangezien de headset vergelijkbaar is met de vorige uitgave als het gaat om de eigenschappen en de prijs, zou je je kunnen afvragen: “wat is er dan nieuw”? De meest opvallende verandering is misschien wel de donkere omhulsing, die is nu donkerblauw. Dit is anders dan de voorganger die wit was in zowel het interieur en exterieur.

De donkere oppervlakten van de bril verbetert de kijkervaring aanzienlijk in lichte kamers. Het gezichtsveld is verhoogd tot 96-101 graden. Je zal daarom in staat zijn om meer op het scherm te zien van je (virtuele) omgeving.

Een ander opmerkelijk verschil is de vervanging van de USB-connector C-poort en de poort voor het opladen met de standaard legacy micro-USB. Verder kun je nu, naast de al genoemde compatibele Samsung-apparaten, ook de nieuwe Samsung Note 7 kunnen gebruiken. Dit is dus duidelijk een punt om op te letten aan de keuze van de welke VR Gear je nodig hebt wanneer je de note 7 hebt.

Bovendien kun je nu je telefoon opladen terwijl hij in de VR headset zit. Dat was wel een erg groot gemis in de vorige versie aangezien je speeltijd daardoor aanzienlijk werd verkort. En dat je telefoon leeg was als je daarna de deur uit moest, en we weten allemaal hoe onthand we zijn zonder telefoon buiten.

Je bent wel verplicht om een ​​Samsung-kabel hiervoor te gebruiken. De oplaadpoort bevindt zich aan de zijkant van de headset. Als alternatief kun je de micro-USB-adapter gebruiken uit de 2016 VR verpakking als je nog een oude Samsung Smartphone hebt.

Andere uitstekende functies zijn onder meer:

  1. Gemakkelijk te gebruiken touch controles
  2. Verstelbare headset die comfortabel is en goed zal passen
  3. Lichter gewicht
  4. Verbeterde en duurzame binnenvoering

Sony PlayStation VR

De Sony PlayStation VR heeft de wereld van gaming veranderd. Een geheel levendige virtuele wereld ervaring is mogelijk met het apparaat. Met de 3D-audiotechnologie is het geluid helderder en scherper dan andere apparaten in de markt. Een levensecht gevoel bij het gamen is mogelijk door het geavanceerde virtual reality display. De aansluitingen zijn gemakkelijk te gebruiken en zijn eigenlijk gewoon plug & play.

Voor extra comfort kun je hem aanpassen voor een optimale ervaring bij lang dragen van de bril. Het apparaat is betaalbaar, gebruiksvriendelijk en toegankelijk. De Sony PlayStation VR features zijn indrukwekkend. Een zwarte faceplate, strak witte randen en koele heldere lichten die motion sensing mogelijk maken. De Sony Play Station VR werkt samen met de PS4, PS4 slim en PS4 Pro. Dit voordeel maakt hem goedkoper dan het aanschaffen van een HTC vive of een Oculus Rift.

Geavanceerde VR-display

Een expansieve 5,7″ OLED-scherm met 1080p brengt je naar de virtuele wereld. Dit beeldscherm heeft een frame-rate capaciteit van 120 frames per seconde. Er zitten al LED’s op de PlayStation Move controller, de DUALSHOCK4 en de PlayStation VR headset. De PlayStation camera volgt deze LEDS om zo een nauwkeurig beeld vast te leggen van de bewegingen die je maakt om die vervolgens te vertalen in de virtuele omgeving. Deze extra features right out of the box maakt hem krachtig voor een kleine prijs.

De headset ervaring

Het headset ontwerp is bedoeld om hem in evenwicht te houden en tegelijk toch verstelbaar en comfortabel voor de gebruiker. “Wanneer je het draagt voelt het alsof je niets op je hoofd hebt”. Nou is dat een beetje overdreven, maar hij is echt wel lekker licht. Deze ervaring zorgt ervoor dat je zo min mogelijk wordt belemmerd bij het verkennen van het virtuele gaming universum.

De techniek van de PlayStation VR is vergelijkbaar met de andere VR brillen. Echter, Oculus en HTC Vive hebben wel hogere schermresoluties. Bovendien is het ontwerp van het product niet geschikt voor kinderen onder de leeftijd van 12. Dus dat is wellicht nog iets om rekening mee te houden.

Toch, als je de prijs en het feit dat je al de helft van de gaming hardware bezit, is dit een geweldige optie voor Playstation bezitters. Het toevoegen van dit apparaat aan de Sony onderneming is slim geweest aangezien er al reeds een duidelijk distributiekanaal, sterke kwaliteitscontrole en dichte ontwikkelaars relaties aanwezig waren. De PlayStation VR neemt hiermee een erg sterke positie in in de markt. Het is een alternatief voor de soms complexe setup van PC-gebaseerde virtual reality.

Tracking beweging van het hoofd is mogelijk en dat maakt samen met de camera en de PlayStation Move besturing of PS4 controllers dat het besturen in de virtual reality ervaring erg prettig aanvoelt. De headset is flexibel en wordt niet bevestigd aan je gezicht. Dit is niet het geval met andere VR headsets.

playstation vr motion controllers

Door één druk op de knop aan de achterzijde van de headset strekt zich een plastic band uit. Door het plaatsen van de band boven je hoofd past het systeem zich automatisch aan om te passen. Wanneer je het gevoel hebt dat de headset nog te licht vast zit kun je de plastic schijf aandraaien. Terwijl je hem op deze manier rustig instelt voelt het niet alsof je hoofd stevig wordt gegrepen en hij voelt daarom erg comfortabel.

Het gewicht van de headset zit verspreidt van je voorhoofd tot aan de achterkant van je hoofd en wanneer je extern licht wilt te voorkomen kun je de kleine rubberen flappen aan de voorkant instellen.

De spellen

Door de PlayStation VR worden gamers voorzien van een spannende ervaring. Sinds de lancering van het product, is er gelijk een breed scala aan content toegankelijk voor de gebruikers. Bij de launch al meer dan 70 spellen op de kalender, die worden gereleased in een venster periode van enkele maanden. Deze spellen en applicaties zijn ondertussen al beschikbaar voor gebruikers. Bovendien heb je ook gelijk een aantal mini-games en ervaringen beschikbaar in de PlayStation virtual reality wereld. Games zoals de London heist, de Playroom VR, installaties en Batman: Arkham VR.

Het grote verschil dat de PlayStation VR onderscheidt van de andere VR brillen is de aanwezigheid van een reeds bestaand platform. Dit elimineert de barrières voor virtual reality. Je huidige gaming console zal worden gebruikt om de enorme content die de PlayStation VR te bieden heeft af te spelen.

Oculus Rift

Oculus Rift is zelf verantwoordelijk voor het creëren van de krachtige golf van virtual reality en de uitrol richting consument. Palmer Luckey begon Oculus Rift als een kick-starter project. Hij heeft uiteindelijk het project verkocht aan Facebook voor een enorme twee miljard dollar. De virtual reality ervaring was uitstekend met een primaire focus op de consumentenmarkt, gericht op de virtual reality headset gebruikers. Ondanks het feit dat het prijskaartje voor het product fors is stijgen de kenmerken en kwaliteiten van het product gemakkelijk uit boven die van de andere concurrenten in de virtual reality-industrie.

Oculus rift de beste virtual reality bril voor 2017

In het premium segment is de Oculus Rift de belangrijkste rivaal van de HTC Vive. Begrijpen hoe de Oculus Rift gebruikt moet worden is eenvoudig, en hierin is het product te onderscheiden van anderen. Met weinig visuele flair, is het een no-nonsense apparaat. Het komt niet met een gestroomlijnd rechthoekig vizier met afgeronde hoeken.

Het heeft een volledig vlak voorpaneel gemarkeerd met het beroemde Oculus logo. Ook de zijkanten van het vizier zijn plat. Het vizier kun je bevestigen door middel van drie bandjes die het toestel veilig om je hoofd houden. Het apparaat wordt geleverd met een re-scherm, afstandsbediening, en geïntegreerde koptelefoon.

Twee banden bevestig je rond de zijkant van je hoofd terwijl een derde band zich uit strekt van de top van het vizier boven je hoofd. In een driehoek achter op je hoofd worden ze achteraan verbonden met het vizier. Klittenband houdt de drie bandjes op hun plaats.

De banden kunnen ook worden aangepast voor de juiste pasvorm. De hoofdtelefoons zitten op de armen aan de zijkant waar je ze kunt draaien en op en neer kunt bewegen om goed in je oren te passen. De headset is licht en redelijk comfortabel. De bril kan worden gedragen met deze instellingen, maar zal erg strak passen en dat vindt misschien niet iedereen even prettig.

De Oculus Rift is verder uitgerust met een bewegingssensor en een Xbox controller. Om optimale prestaties te bereiken, zal de Oculus Rift voldoende ruimte en een krachtige PC nodig hebben, net als de HTC Vive. Verschillende gaming-pc’s worden aanbevolen op de website van het product.

Google Cardboard

Dit is misschien wel de goedkoopste en eenvoudigste manier om een ​​gevoel van de virtual reality ervaring te krijgen. De Google Cardboard bril is eenvoudig te installeren en is compatibel met de meeste Android-apparaten op de markt. Het ondersteunt zelfs ook de Apple iPhone. Om het karton te gebruiken zet je gewoon je Android-toestel in de headset en ga je naar de Google Cardboard app, beschikbaar en zonder kosten in de Google Play Store te installeren.

Compatibel en past op elke smartphone

Dit Google kartonnen product kwam voor het eerst uit ​​in 2014, toen slechts als een kartonnen container die kan worden gebruikt om je Android-apparaat in te houden. De Google Cardboard heeft toch wat aantrekkelijke kwaliteiten en eigenschappen. Het is niet alleen heel goedkoop maar het ondersteunt of is compatibel met een breed scala aan Android Smartphone of andere apparaten op de markt, zolang ze maar passen in de headset. En er is de Google Cardboard app.

Op een bepaalde manier is de Google-Cardboard beschouwd als een onverwacht succes. Het apparaat maakt het mogelijk Smartphone gebruikers kennis te laten maken met virtual reality inhoud op een laagdrempelige manier. Je kunt VR ervaringen op doen van ofwel Google of elders, zonder te investeren in een geavanceerd systeem.

Rapporten van de Google Company geven aan dat ze ondertussen al vijf miljoen van de devices over de hele wereld hebben geleverd. Een brede mogelijkheid van toepassingen is beschikbaar voor het apparaat en met meer gebruikers zal dit alleen nog maar meer worden. Google heeft ook gewezen op de verdere ontwikkeling van VR en meer te investeren in de toekomst. En het was voor hen natuurlijk niet alleen een kartonnen kijker maar ook een eerste stap in het VR platform van Google, die werd opgevolgd door de Daydream.

Geen hoofd riem nodig

Met de Google kartonnen headset is er geen hoofdband nodig. In feite zou de aanwezigheid van de hoofdband het ongemakkelijk om te dragen maken. Het is een ad hoc virtual reality-viewer die je snel even kunt pakken en gebruiken. Het karton is ontworpen om in de buurt te houden van je gezicht, zodat je hem kunt gebruiken om de inhoud te bekijken. Een verscheidenheid van Google-toepassingen voor inhoud kan worden benaderd vanuit de software bibliotheek. Met het apparaat kun je bijvoorbeeld 360-graden omgevingen zoals het Google Street view of YouTube materiaal vanuit een 360-graden standpunt zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *